CS:GO

Napój Ice Tea – skąd pochodzi zimna herbata?

Ice Tea jest napojem, po który z chęcią sięgamy od lat. Ice Tea pijemy szczególnie często latem, kiedy to mrożona herbata wydaje się wręcz idealnym zamiennikiem dla parujących napojów. Skąd się wzięła Ice Tea?

Jak sama nazwa wskazuje Ice Tea to herbata mrożona. Powinno się pić ją na zimno. Możemy ją przygotować w domu albo kupić gotowy produkt. Przyjrzyjmy się, kiedy pierwszy raz przygotowano mrożoną herbatę i w jaki sposób zdobyła popularność w wieku krajach.

O historii słów kilka

Gorący aromatyczny napar z liści herbaty jest znany od setek lat na całym świecie i uwielbiamy go, szczególnie kiedy jest chłodno. Jednak, gdy za oknem jest upalnie, wolimy coś zimnego, jak mrożoną herbatę. Historia Ice Tea jest oczywiście znacznie krótsza, a pierwsze wzmianki związane z zimną herbatą pojawiają się w 1870 roku. Wtedy też zimną herbatę zaczęto serwować w hotelach. Stopniowo napój ten zyskał uznanie i stał się dostępny także na stacjach kolejowych. Po kilku latach w książkach kucharskich można było znaleźć pierwszy przepis na Ice Tea.

Przeszło 20 lat później, bo w 1904 roku, kiedy w USA panowały duże upały, na Międzynarodowych Targach w St. Louis serwowano próbki herbaty z lodem, które podbiły podniebienia gości z zagranicy. Wtedy też zimna herbata zaczęła zyskiwać popularność także poza granicami Stanów Zjednoczonych. Obecnie Ice Tea jest w ofertach kilku producentów. Własne napoje z tej kategorii wprowadziła na rynek na przykład marka OSHEE. Nie zawierają one konserwantów, sztucznych barwników, czy aromatów. Za to poza wyśmienitym smakiem pomogą nam zwiększyć poziom witaminy C i witamin z grupy B. Więcej na ich temat można przeczytać na stronie https://osheeshop.eu/.

Jak przygotować Ice Tea?

Ponieważ Ice Tea jest napojem powszechnie dostępnym w sklepach, większość osób nie myśli o tym, by przygotować go samodzielnie w domu. Wymaga to nieco czasu, którego często nam brakuje. Poza tym, kiedy latem odczuwamy pragnienie, chcemy zaspokoić je jak najszybciej. Jednak Ice Tea warto samodzielnie przygotować przynajmniej raz, dzięki czemu możemy porównać, czy jesteśmy fanami domowej Ice Tea, czy jednak wolimy zostać przy produktach gotowych. A więc zaczynajmy!

Ice Tea możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest nam znany i nieskomplikowany. Parzymy liście herbaty, a następnie chłodzimy przez kilka godzin napar w lodówce. Po tym czasie dorzucamy kostki lodu, zioła albo owoce. Druga metoda zyskała określenie cold brew, co oznacza parzenie zimnem. Przyjęło się, że parzenie liści odbywa się tylko wrzątkiem, ale prawda jest taka, że może odbywać się także poprzez użycie lodowatej wody. Nie jest to trudne, ale wymaga większego nakładu czasu. Do dzbanka wsypujemy susz, który następnie zalewamy zimną wodą. Na 1 g suszu potrzebujemy 100 ml zimnej wody. Następnie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wstawiamy dzbanek do lodówki. Co ciekawe, w każdej z tych metod nasza herbata będzie smakować inaczej, bo w naparze będą inne substancje chemiczne. Ważne jest to, że przy cold brew smak jest delikatniejszy i jest znacznie mniej kofeiny.

Komentarze

Scroll to top