Biznes

Najlepsze torty urodzinowe i nie tylko

O gustach się nie dyskutuje, takie powszechnie panuje przekonanie. Szanujemy siebie i innych ludzi, a więc ich wybory również. Dotyczy to tak prozaicznej rzeczy, jak ulubione smaki, a konkretniej mówiąc – tort. Nasz gust może być podyktowany rozmaitymi przesłankami, ponieważ jako istoty uczuciowe, często lubimy potrawy, które dla nas coś znaczą, np. są związane z miłymi wspomnieniami. Wspomnieniem może być darmowe bonusy bez depozytu za rejestrację, który udało się nam wykorzystać w kasynie. Wracając do tortów, to jest kilka, które zawsze mogą liczyć na uznanie łasuchów.

Tradycyjne smaki

Kiedy przywodzimy na myśl smak naszego ulubionego tortu, szczególnie tego robionego w domu przez bliskich, wówczas może ukazać się nam jeden obraz. Najprostszy, a zarazem najpyszniejszy tort biszkoptowy przełożony dużą ilością bitej śmietany, do tego sezonowe owoce, jak truskawki czy jagody, a w chłodne dni brzoskwinia z puszki lub domowej roboty dżem owocowy. Smak wyborny, a jakże prosty – to wspomnienie niejednego z nas. Jeśli chodzi o tradycyjne przepisy, to należy także wspomnieć tutaj o znanym torcie Szwarcwaldzkim, którego bazą jest kakaowy biszkopt, bita śmietana oraz nadzienie wiśniowe z udziałem wiśniówki. Ten idealny deser, z uwagi na obecność alkoholu, nie jest polecany dzieciom czy osobom przyjmującym leki. Kolejnym smakołykiem z dodatkiem procentów, jest tort czekoladowy z masą maślaną. To z uwagi na ten krem, koniecznym jest wlać wyżej wymieniony dodatek, dzięki któremu nasza masa nie będzie mdła, za to zyska wyrazisty charakter. Jest to tylko jedna z wersji klasycznego tortu czekoladowego, ponieważ w różnym miejscu na świecie będzie on wyglądał inaczej. Ostatnim w tej serii jest tort orzechowy, który niegdyś miał swoje stałe miejsce w wielu domach. Dawniej babcie, gospodynie robiły go na szczególne okazje i nie żałowały składników. Nie brak w nim ani wiejskich jajek, ani orzechów włoskich. Ucierały one krem jajeczno-maślany w makutrze, nadając mu puszystości, a przy tym wlewały weń całe swe serce i nie tylko. Ciekawostką jest też to, iż mielone orzechy były obecne także w biszkopcie oraz oczywiście w dekoracji.

Delikatne jak chmurka torty

Nie od dziś wiadomo, iż bezy są słodkie jak miód i lekkie jak piórko. Blaty wykonane z bezy są kruche i delikatne, lecz idealnie komponują się z kwaskowymi kremami i owocami. Nieraz wystarczy bita śmietana i garść porzeczek, zaś innym razem krem na bazie mascarpone z dodatkiem malin lub borówek. Inwencja cukierników jest tutaj dowolna, bo i tak tort bezowy będzie wyborny pod każdą postacią. Często słynne ciasto Pavlowa występuje w zaszczytnej roli tortu. Nie bez kozery zresztą, gdyż blaty z tego przepisu są idealne. Nie należy się również obawiać przyrządzenia tegoż tortu, gdyż nie jest to takie trudne, jak się wydaje. Należy być jedynie skupionym, dokładnym i uważnym, a powstałe dzieło miło nas zaskoczy. Jeśli zależy nam na delikatności tortu, wówczas możemy również wybrać wersję z nasączonymi biszkoptami zamiast tradycyjnego ciasta. Bez pieczenia, jednak z dobrze dobranym kremem, uzyskamy pożądany efekt.

Nietypowe, aczkolwiek chętnie zjadane

Wybór tortów na rynku jest ogromny, zaś przepisy na popularne torty są łatwo dostępne. Wypieki mogą się jednak różnić od siebie z uwagi na indywidualne zdolności ich twórców. W przypadku domowych wyrobów można być pewnym, iż włożone zostało w jego wykonanie serce. Ogrom pracy i serca należy włożyć w “Tęczowy tort”, ponieważ każdą kolorową warstwę trzeba upiec oddzielnie. Jednak obraz końcowy jest bajeczny i zasługuje na uznanie. Nietypowymi tortami stały się lodowe piękności, które polecamy szczególnie w upalne dni, aby się schłodzić. Niemniej bajeczne i piękne, są torty z delikatnej pianki z musu śmietanowo-owocowego. Tak naprawdę tortem może być równie dobrze inne ciasto, gdyż liczy się intencja oraz okazja do świętowania.

Komentarze

Scroll to top